Blått Centrum Gotland
Vi arbetar med utvecklingsfrågor kring vatten, både på land, vid kusten och i havet - med fokus på Gotland.
Blå Mat
Centrum för framtidens sjömat

Östersjödagarna
Almedalsveckan

För forskare, politiker, debattörer och andra med intresse av Östersjöfrågor.
ReCod
utsättning av småtorsk i Östersjön

Hållbart vattenbruk

Idag är det möjligt att odla fram både fisk, skaldjur, blötdjur (musslor och ostron) och alger. Men hur kan vattenbruk bidra till en hållbar utveckling? Vad finns det för tekniker? Vilka förutsättningar finns på Gotland?
Läs mer om hållbart vattenbruk - ett av fokusområdena inom Blått Centrum Gotland.
Näringstransport från land till hav
Ett LOVA-projekt på Gotland för att mäta och övervaka näringsläckage och metaller på land och i havet med hjälp av trådlösa nätverk.

Algodling i Östersjön
Interregprojektet GRASS syftar till att undersöka förutsättningarna för hållbar odling av alger i Östersjön. Blått Centrum Gotlands del i projektet består av provodlingar som ägt rum vid Forskningsstationen Ar.
Fisk från Gotland - hållbart och smart
Företag och organisationer
Science Park Gotland
Har du en affärsidé inom vattenområdet som du vill utveckla? Ta kontakt med Science Park Gotland som bedriver inkubatorverksamhet på Gotland. Blått Centrum Gotland bidrar med sin expertkompetens och sitt nätverk vilket gör att vi tillsammans kan ge ett starkt erbjudande till bolag inom vattenområdet.
Gotlands havsmiljöförening
Gotlands Havsmiljöförening har till uppgift att stödja och stimulera lokal medborgarstyrd havsförvaltning och utvecklingen av den ”blå näringen” på Gotland. Här ingår de lokala föreningarna Vägumeviken, Lergrav, Valleviken, Lausviken, Östergarn, Austarviken, Burgsviken och Gansviken.
Några av våra avslutade projekt och aktiviteter
Vatten på Gotland
Projektet genomfördes av Region Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län mellan 2014 och 2017 och resulterade i 7 delprojekt, bland annat med fokus på algskörd på Gotland, grunda havsvikar och avloppsvatten för bevattning . Läs mer om Vatten på Gotland och delprojekten här.
Beslutsstödsverktyget SCARCE
På en ö som Gotland har vattenförsörjningen länge varit i fokus och de senaste tio åren har många åtgärder mot vattenbrist gjorts. Men kommer vattenresurserna räcka till när klimatet förändras? Ett projekt för att bedöma och analysera åtgärder för klimatanpassning. Läs mer om arbetet med beslutsstödsverktyget SCARCE
Vattenbruk på Ar
Ett projekt för ökad kunskap om hållbart vattenbruk. Utställning av akvaponik i miniatyr för besök och utbildning vid Forskningsstationen Ar. Läs mer om Vattenbruk på Ar
Internationell kräftkonferens på Gotland
Blått Centrum Gotland, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Östra Finlands universitet arrangerade en internationell konferens om kräftor 2019. Mer information om konferensen
Forskningsstationen Ar

Vid Forskningsstationen Ar i Fleringe socken på norra Gotland bedriver Uppsala universitet forskning om flera av de frågor som Blått Centrum Gotland arbetar med. Stationens unika läge mellan sjö och hav erbjuder goda möjligheter för såväl brackvattens- som limniska studier.