Blått Centrum Gotland
En samverkan mellan Uppsala universitet, Länsstyrelsen Gotland och Region Gotland för en hållbar utveckling av vattenfrågor. På land, vid kusten och i havet med fokus på Gotland.
Projekt

ALGOTL: Nytt prognossystem för algblomningar för att trygga Gotlands vattenförsörjning
Ett samarbete med Stockholms universitet och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI).

EUROSYNG
Ett internationellt forskningssamarbete för att skydda och bevara sjöhästar och kantnålar (Syngnathidae). Fokus handlar om att mäta populationsstatusen bland arter, bland annat på Gotland.

Minskning av näringsbelastning och bevarande av biologisk mångfald i Östersjöns kustområden (LOVA)
Ett försök att kompostera ag (Cladium mariscus) och makroalger, så kallad släke, till klimatsmart torvjord.

ReCod - utsättning av småtorsk i Östersjön
Ett samarbete mellan stiftelsen BalticWaters och Uppsala universitet. Projektet genomförs vid Forskningsstationen Ar på norra Gotland.

Blå mat - centrum för framtidens sjömat
En nationell satsning med målet att göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat. Forskning bedrivs bland annat vid Uppsala universitet.

Näringstransport från land till hav (LOVA)
Ett projekt på Gotland för att öka kunskapen om näringsflöde med hjälp av sensorteknik. Om försöken lyckas kan det bli enklare att sätta in åtgärder som begränsar övergödning.
Stöd och vägledning
Har du en idé eller tankar om att samarbeta med oss eller andra kring vattenfrågor? Kontakta Blått Centrum Gotland
Östersjödagarna
En arena och mötesplats för forskare, politiker, debattörer och andra med intresse av Östersjöfrågor under Almedalsveckan. Se seminarierna här
Hållbart vattenbruk
Idag är det möjligt att odla fram både fisk, skaldjur, blötdjur (musslor och ostron) och alger. Men hur kan vattenbruk bidra till en hållbar utveckling? Vad finns det för tekniker? Vilka förutsättningar finns på Gotland?
Läs mer om hållbart vattenbruk
