Praktiska frågor

Bildobjekt

Studierna är inte det enda du behöver ha koll på för att börja plugga. För att trivas som student är vardagslivet med bland annat bostad och pengar också viktigt.

Hur vill du bo?

I Visby finns det flera sätt att bo som student. Studentkorridor, lägenhet, andrahand eller inneboende är några alternativ. På vår sida om bostäder finns mer information.

Resor till och från Visby

Om du inte redan bor på Gotland så kan det vara bra att känna till att du tar dig till och från ön med färja eller flyg. Det går många turer dagligen. Studenter får rabatter på både färjan och flyget. Du som folkbokför dig på Gotland under studietiden får ännu bättre priser på färjan, så kallad "Gotlandsrabatt". Läs mer om resor till och från Visby.

Har du koll på ekonomin?

Som student vid Uppsala universitet kan du söka våra stipendier. Det vanligaste sättet att finansiera sina studier är dock med statliga studiemedel som du söker från CSN. På vår sida om ekonomi kan du läsa om hur du ansöker.

Studier och funktionsnedsättning

Om du har en funktionsnedsättning som blir ett hinder i studierna kan du få stöd under din studietid vid universitetet. Du ska kunna visa intyg på funktionsnedsättningen. Läs mer om studier och funktionsnedsättning.

Försäkringar

Som student vid universitetet är du försäkrad under skoltid. Om du ska plugga eller praktisera utomlands är du också försäkrad. Läs mer om försäkringar.

Studera med barn

Det är viktigt att det fungerar att studera med barn. Uppsala universitet har en föräldrapolicy som ska stödja den positiva inställningen till föräldraskap som ska finnas vid universitetet. Läs mer om att studera med barn.

Sjukanmälan och sjukpenning

Om du pluggar och har studiemedel glöm inte att sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Läs mer om sjukanmälan.

Plugga på universitetet

Seminarier, tentor, kurs eller program, utbildningsnivåer, campus eller distans?

Läs om universitetsstudier

Senast uppdaterad: 2023-05-08