Stöd och service på Campus Gotland - hösten 2020

Campus Gotland

På grund av coronaviruset kommer en del av höstens program och kurser ges vid campus (med digitala inslag) och en del ges på distans.

Vi hoppas att du har en fungerande och bra studietid nu när den för en del studenter sker på distans, via t ex Zoom (några råd till dig som pluggar hemma på distans). Med den här sidan vill vi påminna om att våra stödfunktioner finns här för dig. För att hindra smittspridningen av corona-viruset ställer många av våra stödfunktioner om sina aktiviteter till att mer ske via digitala möten eller telefonmöten. Först några ord om hur du kommer igång med Zoom.

KOM IGÅNG MED ZOOM
E-mötestjänsten Zoom är ett användarvänligt verktyg för att anordna möten online, oavsett var du befinner dig. Zoom är kostnadsfritt att använda för alla anställda och studenter vid Uppsala universitet. Så här installerar du Zoom (pdf). Universitetets sidor om Zoom i Medarbetarportalen.

BIBLIOTEKET
Behöver du hjälp med referenshantering, källkritik, informationssökning eller sökteknik? På biblioteket finns personal tillgänglig för frågor via e-post, almedalsbiblioteket@ub.uu.se eller ställ din fråga här.

Du kan också boka handledning via Zoom. För att boka, mejla almedalsbiblioteket@ub.uu.se och ange vad du behöver hjälp med, till exempel program/kurs, uppgift/forskningsfråga/ämne, vad du letar efter, vad du använt för databaser och sökord tidigare.

BOKA GRUPPRUM/LÄROSALAR
Som student vid Campus Gotland har du möjligheten att boka grupprum/ lärosal i mån av tillgång. Läs om hur du bokar grupprum/lärosal.

HELPDESK/IT-STÖDET
Du når helpdesk via servicedesk@uu.se eller via telefon 018-471 4400. Behöver du träffa dem på campus kommer de att ha drop-in i receptionen kl 14.30-15.30 måndag-fredag.

RECEPTIONEN
Receptionen på Campus är öppen måndag - fredag 8.00-16.30.

RESTAURANGEN
Restaurang Maltfabriken
på Campus Gotland är öppen 8 - 16 varje vardag. Lunch för avhämtning finns. Deras lunchemeny finns här.

SPRÅKVERKSTADEN
Språkverkstaden håller öppet som vanligt under höstterminen. Handledning ges via Zoom. Boka tid via mejl till gotland@sprakverkstaden.uu.se

Här finns information och handledningstider till Språkverkstaden.

STUDENTBOENDE
Kontakta Studentkåren Rindis boendeförmedlare via e-post: boende@rindi.com

Här finns kontaktinformation till vår boendeförmedlare.

STUDENTHÄLSAN
Studenthälsan har öppet som vanligt men arbetar på distans så möten sker via Zoom eller telefon. Välkommen att boka tid via Timecenter och ange i bokningen vilken mötesform du föredrar. Drop in-mottagningen på måndagar 14.00-16.00 sker via Zoom, länk finns här (länken läggs upp på förmiddagarna på måndagen). Telefonrådgivning 13-14 på onsdagar.

Provtagning för covid-19 på Gotland

STUDIEADMINISTRATION
Studieadministrationen hjälper till med kursspecifika ärenden, till exempel, registrering på kurs, studieavbrott, studieuppehåll, tillgodoräknande. Studieadministrationen når du

Läs mer om Studieadministrationen.

STUDIE- OCH KARRIÄRVÄGLEDNING
Har du frågor om din framtid? Kontakta våra Studie- och karriärvägledare via mejl, telefon eller genom att boka tid för ett samtal. Samtalen kan du ha via telefon eller Zoom. Ange gärna i bokningen vilken mötesform du föredrar. Här hittar du kontaktuppgifter och bokningsbara tider till Studievägledningen.

UTLANDSSTUDIER
Studenter med allmänna eller covid19-relaterade frågor om studier och praktikplatser utomlands kan träffa en internationell handläggare under drop-in via Zoom:

Tisdagar och torsdagar 13.00-14.00: uu-se.zoom.us/j/241010300.

Förbokade möten hålls online via Zoom eller telefon, enligt önskemål. Hitta länkar till vår drop-in och boka en tid under "Kontakta oss".

Hur påverkas undervisningen av coronaviruset?

Håll avstånd

Här är en sammanfattning av de rekommendationer och åtgärder som tagits fram på Campus Gotland i fråga om att förhindra smittspridning av Covid-19.

Först och främst

Det bästa sättet att skydda sig och andra mot att bli sjuk är att undvika nära kontakt med människor. Grundläggande är att hålla avstånd och att ta personligt ansvar. Några konkreta råd för att undvika smitta:

 1. Stanna hemma när du är sjuk
 2. Var uppmärksam på symtom på covid-19
 3. Tvätta händerna ofta eller använd handsprit
 4. Hosta och nys i armvecket
 5. Undvik att röra ögon, näsa och mun.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats: "Skydda dig och andra från smittspridning".

Provtagning för covid-19 på Gotland

Schemaläggning på Campus

 • Studenter rekommenderas att endast vistas inomhus på campus i anslutning till schemalagd undervisning på plats. Har man distansundervisning före eller efter och för lite tid att hinna förflytta sig till studieplats utanför campus blir det förstås nödvändigt att hitta en socialt distanserad studieplats på campus. Studenter som har schemalagd undervisning direkt före eller efter lunch kan vistas i lokalerna under lunchrasten.
 • Vid de tillfällen som går läggs en halvtimmes glapp mellan olika kurser istället för dagens 15 minuter
 • Inga undervisningstillfällen kommer att ha fler än 50 personer per lokal.
 • Lektionssalar, grupprum och programrum användas bara till max halva kapaciteten, det vill säga häften av mängden sittplatser. En sal som normalt tar 50 personer, tar alltså bara 25 personer.
 • Förlängning av dagen så gott det går, lägg kurser mellan 8-17
 • Utspridning av lunchtiden så gott det går mellan 11-14
 • Spridda starttider 8, 8.30, 8.45 osv

Information/skyltning på Campus

 • Information om att hålla avstånd rullar på skärmarna, är uppsatta på dörrar, i korridorer, matsal, toaletter och grupprum.
 • Alla platser där det förväntas köbildning har blivit uppmärkta med ”Stå-dekaler”.

Övrigt

 • Inga utställare eller liknande i huvudentrén under hela höstterminen 2020
 • Plexiglas sätts upp i receptionen vid huvudentrén, studieadministration plan 2 i D-huset samt vid tentamen.
 • Receptionen kommer ha nummerlappssystem
 • Max 4 studenter åt gången kan vistas i landskapet (studieadministrationen) i D-huset plan 2.
 • Drop-in via Zoom erbjuds för de studenter som har administrativa frågor och inte vill besöka Studentservice på plats
 • Hälften av platserna i restaurangen har tagits bort samt även i ”studentmatsalen” i D-huset
 • Stationer med desinficeringsmöjligheter finns vid ingångar, reception och lektionssalar
 • Salstentamina har en separat, detaljerad åtgärdsplan.

Informationen ovan är ett komplement till universitetets sida "Rekommendationer om coronaviruset".

Provtagning för covid-19 på Gotland

Region Gotland erbjuder provtagning av covid-19 för alla invånare och besökare som är 18 år eller äldre och har som har pågående symtom. Läs om provtagning för covid-19 på Gotland.