Anställningsintervju

Intervu (bild)

Grattis! Du har blivit kallad på anställningsintervju!

Intervjun är ett bra tillfälle att ta reda på om jobbet passar dig och om du passar för jobbet. Innan intervjun bör du förbereda dig genom att läsa på om tjänsten och företaget. Fundera över vilka frågor du kan tänkas få och vad du ska svara. Via länkarna nedan kan du hitta information om hur en intervju brukar gå till och vilka frågor som är vanliga att få.

Det är normalt att vara nervös inför intervjun och arbetsgivaren har nog varit i samma situation och det är grundläggande att komma väl förberedd till en intervju.

Tänk igenom vad det är som gör att du vill ha det här jobbet, vad det är som gör att du passar för tjänsten och vad du tror att du kan tillföra företaget eller avdelningen. Visa ditt intresse genom att ställa frågor om arbetet, till exempel vad arbetsgivaren förväntar sig av sina anställda, om arbetsgemenskapen eller om företagets framtidsplaner. Våga ställa frågor om tjänsten också. Det är inte alla gånger det är jättetydligt i en annons exakt vad man ska göra.

Det finns en mängd olika tips på nätet om vad man kan behöva tänka på innan och under anställningsintervjun. Ta till dig det du själv tycket är bra och som hjälper dig att förbereda dig och känna dig bekväm i situationen.

Några länkar

  • Arbetsförmedlingen har tips och råd för före, under och efter intervjun
  • Saco har exempel på intervjufrågor och allmänna tips 
  • Metro jobb har samlat massor av artiklar om anställningsintervjun
  • Anställningsintervju.se har både stora och små tips samt info om olika typer av anställningsintervjuer
  • Cvmall.net har sammanställt en guide för hur du kan tänka före, under och efter jobbintervjun.