Hitta jobben!
Det bästa tipset är att söka jobb brett och via många kanaler. Använd så många olika plattformar som du kan för att hitta så många olika jobb som möjligt. Alla jobb annonseras inte ut, så öva dig på att hitta de osynliga jobben.
Arbetsförmedlingens platsbank
Platsbanken är en utvecklad sökmotor som gör att du kan vara väldigt specifik i vad du letar efter. Du kan exempelvis sortera efter geografisk plats, olika krav, dina kompetenser och erfarenheter. Även om du inte kan hitta alla jobb här är det en bra plats att börja ditt letande.
Användandet av LinkedIn ökar för varje år och i Sverige har de idag ca 1 miljon registrerade medlemmar. Nätverket är troligen det största affärsnätverket i Sverige på nätet. LinkedIn är inte bara en sida där du kan söka jobb. Möjligheten att skapa en profil som kan fungera som både CV och ”annons” gör att potentiella arbetsgivare också kan hitta dig. Dessutom är LinkedIn bra för att knyta värdefulla kontakter.
Genom att googla på den typen av jobb du vill ha kommer du garanterat att hitta någonting. Var kreativ i dina sökord och testa dig fram. Här kan du hitta allt från specifika företags hemsidor till olika samlingssidor med platsannonser. De sökresultat du får kommer sedan att kunna lotsa dig vidare.
Sociala medier
De senaste åren har det blivit allt vanligare att hitta jobb via sociala medier som Twitter och Facebook. Genom att följa rätt hashtags, företag och personer, och gå med i jobbsökargrupper och branschgrupper, kan du se till så att du får nys om de jobberbjudanden som finns. Du kan också marknadsföra dig själv – posta ett inlägg om att du letar efter ett specifikt jobb och be dina följare att dela eller retweeta så finns chansen att rätt person ser dig.
Kontakta företag direkt
Är du intresserad av att arbeta på ett speciellt företag? Gå in på företagets webbplats och kolla om de har information om lediga tjänster eller om det finns möjlighet att skicka en intresseanmälan för framtida behov. Om du inte hittar något på webbplatsen kan du kontakta företaget direkt. Kanske dyker du upp i precis rätt tid innan de hinner annonsera ut ett jobb som blivit ledigt. De flesta företag är positiva till direktansökningar. Det sparar både tid och annonsutgifter när en ledig tjänst dyker upp.
Bemanningsföretag
Ett bemanningsföretag hyr ut personal till andra företag under en begränsad period, och är ofta specialiserade på ett visst område. Arbetsgivare använder sig av bemanningsföretag av flera olika skäl. Det kan handla om att arbetsgivaren snabbt behöver hitta personal när en medarbetare har blivit sjuk, när man väljer att först hyra personal för att prova sig fram eller när man står inför en större omställningsprocess och behöver extra personal.
Här kan du alltså hitta både korta och långa uppdrag. Leta upp de bemanningsföretag som är verksamma inom ditt yrke och registrera ditt cv och sök bland lediga jobb.
Utforska ditt eget nätverk
Många lediga jobb annonseras aldrig ut. Arbetsgivare väljer ibland att leta direkt i sitt nätverk istället. Ditt eget nätverk är större än du tror och kan vara guld värt när du söker jobb. Du känner någon som känner någon som har en vän som letar efter någon precis som du! Låt ditt nätverk bli din förlängda arm ut på arbetsmarknaden. Ge inte upp om du inte får napp direkt. Tänk långsiktigt – nästa gång det dyker upp ett ledigt jobb i ditt nätverk kanske det är någon som tänker på just dig.
Starta eget företag
Om du inte hittar ditt idealjobb kan du börja skapa det genom att hyra ut dig själv eller starta eget företag inom det område du vill jobba. Sverige är faktiskt ett av de bästa länderna i världen på att starta/driva företag. Det finns många starta-eget-tips på Internet. Sätt dig in i vad som gäller så är du kanske redo att ta klivet.
- Almi företagspartner har massor av tips om du funderar på att starta eget. De erbjuder även lån och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential.
- Science Park Gotland stöttar årligen gotländska affärsidéer genom kostnadsfria rådgivningsmöten, affärsutvecklingsprogram samt öppna event och möten.
Kontakta oss!

Kontakta Studie- och karriärvägledningen om du har frågor och behöver vägledning.