Förbered din karriär
Vilka utbildningsmöjligheter har jag med min utbildning? Ska jag söka jobb, börja forska, starta eget eller satsa på en internationell karriär? Dina jobbmöjligheter formas under utbildningens gång genom de val du tar och skiftningar på arbetsmarknaden. Förbered dig genom att utveckla dina färdigheter i att planera, sätta mål och styra din karriär dit du önskar.
Kartlägg din kompetens
Använd studietiden till att reflektera kring dig själv och vad karriär innebär för dig. Kompetens omfattar både dina ämneskunskaper, generella färdigheter, erfarenheter och dina personliga egenskaper. En kartläggning går helt enkelt ut på att du funderar över vilka egenskaper, erfarenheter och kunskaper du har som är relevanta för det du vill göra.
Var kan/vill du jobba?
Lär känna din arbetsmarknad för att veta vilka jobb som finns och vilken kompetens som efterfrågas. Det gör du genom att hålla koll på branschtidningar, platsannonser och de företag och organisationer som du är intresserad av att jobba hos.
Ett tips är att intervjua personer med jobb som du tycker låter intressant och ta reda på hur deras karriärväg sett ut. Genom att göra detta kan du få mer information om jobbet/yrket och skaffa dig en uppfattning om det är rätt jobb/miljö för dig.
Välj dina kurser strategiskt
Om du har möjlighet, välj kurser utifrån vad du vill jobba med. Vad mer än ämneskunskaper kan vara värdefullt för det jobb du önskar? Titta på jobbannonser för att se vad som efterfrågas. När du väl söker jobb kan du visa att du har gjort aktiva och genomtänkta val under studietiden, vilket är ett tecken på att du är engagerad. Tänk på att de färdigheter du har fått med dig från din utbildning i många fall är minst lika viktiga som dina ämneskunskaper.
Nätverka
Ditt nätverk är en stor resurs i karriärplaneringen. Genom ditt nätverk kan du lära känna personer som kan ge dig jobbet du vill ha, så ta alla chanser du kan till att nätverka. Förutom dina studiekamrater så är även din familj och vänner, dina handledare och föreläsare en del av ditt nätverk. Har du gjort praktik och jobbat extra är det bra att knyta kontakter där. Se på alla aktiviteter som universitetet anordnar som en möjlighet att börja bygga ditt nätverk redan under studietiden.
Skaffa en profil på LinkedIn och använd det som en väg att underhålla kontakterna och hitta nya. Många arbetsgivare och rekryterare söker efter kandidater på LinkedIn, så håll din profil uppdaterad och var aktiv.
Att engagera dig på olika sätt är ett annat sätt att nätverka. Många arbetsgivare ser det som ett plus om du har varit engagerad i till exempel en idrottsförening. Att engagera dig i studentföreningar och kårarbete är också värdefullt. Du kan till exempel engagera dig i Gotlands studentkår Rindi.
Ägna lite tid åt att utveckla ditt nätverk. När grunden väl är lagd kommer ditt nätverk sedan att växa. För att komma i gång och göra ditt nätverk större kan du till exempel:
- Fundera på vilka person som är smartast att satsa på i ditt nätverk. Är det personer som jobbar i din bransch, eller personer som i sin tur har väldigt många kontakter?
- Gå igenom dina Facebook- och Linkedin-kontakter noga. Finns det någon som jobbar i din bransch? Eller som i sin tur har kontakter i din bransch? Då kan det vara läge att höra av sig. Fråga din kontakt om hon eller han kan presentera dig för personer som verkar intressanta.
Ta reda på var och när olika mässor, frukostseminarier, efter-jobbet-mingel och andra evenemang äger rum, och där din yrkeskår rör sig. Gå dit och mingla, ensam eller tillsammans med en kompis.
Studera utomlands
Alla studenter vid Uppsala universitet har goda möjligheter att förlägga delar av sin utbildning utomlands. Förutom den personliga utvecklingen som utlandsstudier ger så får du ett vassare CV med din internationella erfarenhet. I dagens globaliserade samhälle är goda språkkunskaper mycket relevant och något arbetsgivare ser som fördelaktigt. Att vara flerspråkig gör dig både mer attraktiv på arbetsmarknaden och underlättar dina chanser till jobb, både på hemmaplan och utomlands.
Kontakta oss!

Kontakta Studie- och karriärvägledningen om du har frågor och behöver vägledning.