Frisk luft, fysisk träning och dagsljus

Bild

Vintern är mörk i Sverige, särskilt utan snö. För att hålla energinivåerna uppe är det viktigt att ge kroppen en daglig dos med dagsljus: Se till att vara ute under de ljusaste timmarna. Om solen lyser med sin frånvaro under längre perioder kan du behöva extra D-vitamin som finns att köpa i apotek och de flesta mataffärer.

Det finns gott om trevliga parker och andra vackra platser i Visby och närliggande strövområden i naturen. Varför inte packa en termos med din favoritdryck och lite andra godsaker och göra en längre tur?

Här har vi samlat några förslag på inom- och utomhusaktiviteter:

I Visbys parker och grönområden finns det flera utomhusgym för dig som gillar motion och idrott eller kanske bara vill prova på. Gymmen är öppna för alla och där kan du träna när det passar dig bäst. I Visby hittar du utomhusgym i Gustavsvik, Bingeby, Tallunden, Gråbo och på Norderstrand. Mer information om utegym finns på Region Gotlands webbplats.

Det finns förstås många andra platser att upptäcka på Gotland, särskilt om du har eller hyr en bil, eller om du tar med cykeln på bussen. Ett antal restauranger på landsbygden är öppna året runt men du blir förstås mer flexibel om du tar med egen matsäck. Kontakta Turistbyrån eller sök efter fler tips på deras hemsida.

Se även Länsstyrelsens ”Hitta ut i naturen”, om naturreservat att besöka, deras friluftsguide, info om allemansrätt etcetera.

Vi kan också tipsa om en app som heter ”Öppet Gotland” som listar öppettider för många trevliga resmål på ön. Öppet Gotland för Android. Öppet Gotland för iPhone.

ÄR DU ENSAM OCH BEHÖVER PRATA MED NÅGON?

Aktiviteter i all ära men ibland räcker det inte eller passar inte dig. BildEn annan väg att motverka isolering och ensamhet är att prata med någon.

Studenthälsan har semester 23 - 30 december. 2-5 januari finns Studenthälsan på distans:  Telefonrådgivningstider läggs ut här den 2,4 och 5 januari. 

Jourhavande medmänniska är tillgänglig via telefon 08-702 16 80 nattetid, 21.00-06.00 eller Jourhavande medmänniska via chatt söndagar-tisdagar, kl 21.00-24.00. Jourhavande kompis (Röda korset) via chatt måndag-fredag 18-21, lördag-söndag 14-17.

Har du svår ångest eller depression så ber vi dig att ta kontakt med psykiatriska jourmottagningen. Om du är osäker på vem du ska kontakta, ring 1177 för vägledning och råd.

Senast uppdaterad: 2022-12-21