Östersjödagarna webbseminarier
Blått Centrum Gotland tillsammans med aktörer runt om i landet arrangerar en heldag med fokus på Östersjön.
När? 29 januari 2021 Var? Vi sänder från vår studio i Visby på Youtube och Facebook.
Seminarierna kan även ses i efterhand.
För att delta
Ingen anmälan krävs men för att få uppdaterad information och påminnelse inför seminarierna: prenumerera på vårt nyhetsbrev eller följ oss på Facebook
Ställ din egen fråga till panelen via sli.do (kod #31924), messenger eller twitter #östersjön #östersjödagarna
Östersjön idag

09:00 - 09:45
En nulägesbeskrivning av statusen i Östersjön och inblick i pågånde policyarbete. På internationell nivå lanserar FN ett årtionde för havsforskning och hållbarhet (2021-2030). I Sverige presenterar Miljömålsberedningen sin strategi för förstärkt åtgärdsarbete för bevarande och hållbart nyttjande av hav och marina resurser. Vad innebär ramverken i praktiken? Hur kan vi agera på lokal nivå och vilka områden bör prioriteras? Introduktion till dagens teman.
Medverkande: Emma Nohrén, ordförande, Miljömålsberedningen.
Hållbar sjömat - vad kan vi äta för att rädda havet?
10:15-11:00
För att klara bestånden i Östersjön behöver vi ändra vår syn på mat från haven och tänka nytt kring konsumtion av fisk, skaldjur och andra viktiga proteinkällor. Men hur skapar man den nödvändiga beteendeförändringen och etablerar nya livsmedel på marknaden? Är det rimligt att lägga ansvaret på konsumenten? Och fungerar det över tid? Fakta om rådande konsumtionsmönster för fisk och sjömat.
Medverkande: Niklas Laninge, psykolog, beteendedesigner, Mattis Bergquist, hållbarhetschef, Coop, Malin Jonell forskare, Beijerinstitutet/Stockholm Resilience Centre (SRC), Markus Wahlgren, Stormarknadschef på Stora COOP Gotland , Emma Gabrielsson, projektledare, Race For The Baltic

Öar som testbäddar för vattenbruk och vattenförsörjning

11:30-12:15
70 procent av jordens yta är täckt av vatten men bara 1 procent är drickbart sötvatten. De senaste årens larmrapporter om vattenbrist kulminerade under den torra sommaren 2018 i klimatkrisens spår. Öar som Åland och Gotland med tunna och utdikade jordlager är extra utsatta men här pågår flera intressanta projekt för att tackla utmaningarna. Seminariet utforskar öar som testbäddar med fokus på vattenförsörjning och hållbart vattenbruk. Besök på Hamra Fisk.
Medverkande: Patricia Wiklund, VD, Invenire, Christian Pleijel, KTH, Östen Ekengren, IVL Svenska Miljöinstitutet, Carina Aaltonen, ordförande, Emmaus Åland, Micke Larsson, huvudsekreterare, bärkraft.ax, Thomas Olsson, styrelseledamot/Jan Larsson, ägare, Hamra Fisk.
Nya vägar till en hållbar fiskeförvaltning
13:30-14:15
Under de senaste årtiondena har läget försämrats för fiskbestånd och många yrkesfiskare. Östersjön visar en kraftig förändring i artsammansättning och miljötillstånd orsakad av en mängd faktorer. Är fiskeförvaltningen som bedrivs verkligen hållbar utifrån Östersjöns nuvarande situation? Seminariet ger en introduktion till fiskesituationen idag samt förslag på vad fiskeförvaltningen behöver ta hänsyn till framöver för att vi ska kunna ha en fiskenäring med framtidstro och lönsamhet där ekologin sätter ramarna.
Medverkande: Andreas Pettersson Länsfiskekonsulent, Miljö- och vattenenheten, Länsstyrelsen i Gotlands län

Havsmedvetenhet – förutsättningar för levande hav

14:45-15:30
FN har utlyst 2021- 2030 till ett årtionde för havsforskning till stöd för hållbar utveckling. För att årtiondet ska bli framgångsrikt och bidra till en mer hållbar förvaltning av våra hav behöver kunskapen om hav och vatten öka. Vad kan vi göra för att tillsammans nå en större havsmedvetenhet i hela samhället?
Medverkande: Emma Sernland, Havs- och vattenmyndigheten, Renate Foks, Kalmar Kommun, Eva Blidberg, Håll Sverige Rent, Sam Peterson, Vattenriket i Kristianstad, Lotta Nummelin, Östersjöfonden. Seminariet modereras av Tina Johansen Lilja, Havsmiljöinstitutet.
Om Östersjödagarna
Östersjödagarna består av ett nätverk av aktörer, organisationen och företag som arbetar för Östersjöns bästa. Vår målsättning är att belysa positivt förändringsarbete och lyfta fram goda exempel på en hållbar havsförvaltning både på land och i havet.
Evenemanget Östersjödagarnas webbseminarier är en digital version av Östersjödagarna som vanligtvis äger rum under Almedalsveckan men som ställdes in 2020 med anledningen av coronapandemin.
Aktörer
Blått Centrum Gotland, Coop, Gullers Grupp, Hamra Fisk, Havsmiljöinstitutet, Hope Spot Gotland, IVL Svenska Miljöinstitutet, Länsstyrelsen i Gotlands län, Marint Centrum i Simrishamn, Race For The Baltic, Region Gotland, Stockholms universitet, Uppsala universitet, Östersjöfestivalen, Östersjöfonden