Fler vill läsa på Gotland i sommar

19 mars 2015

Söktrycket är högt till sommarkurser som ges från Campus Gotland. Antalet som väljer att läsa en sommarkurs vid Uppsala universitet - Campus Gotland har ökat jämfört med förra året.

- Jag blir glad. Det är del av vår långsiktiga plan att växa på sommarterminen. Jag hoppas att utvecklingen av sommarkurser på Gotland ska bli en angelägenhet för hela universitetet, säger Olle Jansson, rektorsråd på Campus Gotland.
5 789 personer vill plugga vid Campus Gotland i sommar, jämfört med 4 990 personer förra sommaren. Statistiken gäller både så kallade campuskurser, som ges på plats i Visby, och de distanskurser som arrangeras från Campus Gotland.

Populärt att läsa på distans
De båda populäraste sommarkurserna ges på distans från Campus Gotland. I statistiken märks även en ny distanskurs, Databaser, som fått över 1 800 sökanden. 
- Men även till våra campuskurser - Floristik, kärlväxter, Politik och retorik och Life Drawing - var det lite högre söktryck än jag trott, säger Olle Jansson.

Färre sommarstudenter
Totalt har 10 661 individer anmält sig till Uppsala universitets sommarkurser i år. Förra året var antalet 11 054. En förklaring till minskningen är att antalet utbildningsplatser på landets lärosäten, och därmed även Uppsala universitet, har minskat under året. Trycket att komma in till sommaren är dock fortfarande högt.
- Antalet sökande har inte minskat lika mycket procentuellt som antalet kurser, förklarar Freddie Forsman, antagningssamordnare på Antagningsenheten vid Uppsala universitet.
Förra sommaren gick det att söka till 48 olika kurstillfällen vid Uppsala universitet. I sommar var antalet 34.

De fem populäraste sommarkurserna ges alla på IT Distans

Kurs                                                               Antal sökande
1. Webbdesign med HTML och CSS*                             3 056
2. Inledande programmering med Java*                       2 381
3. Olympiska gudar                                                     2 263
4. Informationssystem A/Sociala medier och webb 2.0   2 082
5. Databaser                                                              1 809

* Webbdesign med HTML och CSS, Inledande programmering med Java och Databaser ges från Campus Gotland.