Nord Stream går genom Sveriges "exklusiva ekonomiska zon", men vad betyder det?

29 september 2022

David Langlet om misstänkt sabotage efter läckorna på gasledningarna i Östersjön

David Langlet, professor i miljörätt vid Juridiska institutionen, redogör för maritima termer och hur säkerheten påverkas i Östersjön.

Sveriges Radio på engelska sände igår ett inslag om de två Nord Stream-ledningarna som ligger på Östersjöns havsbotten. David Langlet, professor i miljörätt vid Uppsala universitet uttalar sig om maritima termer och hur de påverkar säkerheten i Östersjön.

Statsminister Magdalena Andersson har sagt att det misstänkta sabotaget av Nord Stream-ledningen inte är ett angrepp på Sverige, som det skedde i Sveriges exklusiva ekonomiska zon och inte dess territorialvatten.

Men vad är skillnaden mellan de två maritima termerna och hur påverkar de säkerheten i Östersjön? David Langlet, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, säger till Sveriges Radio:

- Om detta bedöms vara ett allvarligt hot mot havsmiljön och de marina resurserna i Sveriges ekonomiska zon kan Sverige göra anspråk på jurisdiktion på den grunden.

Hör inslaget i sin helhet via länken nedan. 

David Langlet medverkar även i TV4:s morgonprogram: I dagsläget utreder både Sverige och Danmark misstänkt sabotage efter läckorna på gasledningarna Nordstream 1 & 2 i Östersjön. David Langlet, havsrättsexpert och Patrik Hulterström, som är attackdykare och undervisar i marin taktik på Försvarshögskolan berättar mer om utredningen som den ser ut just nu.