Sjuttio demokratiforskare till Gotland och Almedalen 6-10 juni

7 juni 2022

Med knappt en månad kvar till Almedalsveckan har ett 70-tal internationella forskare anlänt till Visby från 50 olika universitet i över 30 olika länder på 5 kontinenter. De kommer att tillbringa närmare en vecka på Uppsala universitet - Campus Gotland för att diskutera och utbyta erfarenheter kring hur vi bäst utvecklar och stärker den lokala demokratin i världen.

Anledningen till att så många internationella forskare väljer att komma till Visby just nu är konferensen Local Democracy Academy som arrangeras av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD), tillsammans med Forum för Afrikastudier vid Uppsala universitet.

- Local Democracy Academy ger en unik möjlighet för forskare från hela världen att samlas, utbyta erfarenheter och konkretisera dem tillsammans. Vi behöver bygga ett demokratiskt samhälle underifrån och på evidens, tillsammans med forskning som kan göra skillnad, säger ICLD:s forskningschef Dr. Ana-Maria Vargas.

Konferensen som invigdes på Nationaldagen äger alltså rum på Campus Gotland, som ligger alldeles intill Almedalen. I slutet av veckan kommer forskarna att inta Almedalsscenen i rollen som politiker och presentera exempel på hur vi kan få en mer demokratisk och hållbar värld.

-Tanken är att visa att forskningen också kan vara praktiskt engagerad i lokaldemokrati, eftersom det är i det lokala som demokratin blir konkret och praktisk i medborgarnas vardag, säger professor Sten Hagberg, föreståndare för Forum för Afrikastudier vid Uppsala universitet.

Eventet från Almedalsscenen den 9 juni klockan 17.00 direktsänds och är öppet för alla att delta i. Läs mer här.